Haberler

Kış Lastiği Uygulaması Başladı, Cezalar Ne Kadar 2018

Uygıulama 2012 yılından beri hayatımızda.

2012 yılından bu yana uygulanan kış lastiği zorunluluğu başladı. Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçları kapsayan uygulama 1 Aralık- 1 Nisan tarihleri arasında geçerli olacak. Uygulama ile kış lastiği kullanmadığı tespit edilen ticari araçları 625 TL para cezası bekliyor. 1 Ocak 2018'den sonra ise ceza 715 TL olarak uygulanacak.

 

Dünyanın en büyük lastik üreticilerinden Michelin ise yol ve yolcu güvenliğini sağlama misyonuyla, hava yedi derecenin altına düştüğünde kış lastiği kullanılmasını öneriyor ve güvenli sürüş önerilerini sıralıyor.

 

Peki kış aylarında güvenli sürüş için ne yapmak gerekiyor?

 

Michelin Kış Lastikleri

 

MICHELIN CrossClimate+

Uzun ömür avantajı ve az sıklıkla kış koşullarına maruz kalan kullanıcılar için önerdiğimiz; Michelin’in devrim niteliğindeki kış sertifikalı yaz lastiği CrossClimate, hem yaz hem de kış lastiklerinin üstün yanlarını tek bir lastikte birleştiriyor. Kuru zeminde kısa mesafede fren yapma imkanı, ıslak zeminde frenlemede "A" derecesi ve kış mevsiminde kullanım için 3PMSF işaretine sahip CrossClimate, yeni jenerasyonu CrossClimate+ ile de uzun lastik ömrü, geliştirilmiş kış performansı ve konfor özellikleriyle sürücülere büyük avantajlar sağlıyor.

 

İlk kilometreden itibaren diş derinliği yasal sınırı 1.6 mm’ye gelinceye kadar performansından ödün vermeyen MICHELIN CrossClimate+ geniş ebat yelpazesiyle sürücülere kuru zeminde premium yaz lastiği özellikleriyle mükemmel performans sunarken; karla kaplı zeminde ise bir kış lastiği kadar yüksek performans göstermeye devam ederek mükemmel deneyim yaşatıyor. CrossClimate+ üst sınıf 4 Mevsim lastik pazarının ortalamasından %25 daha uzun ömürlülüğüyle dikkat çekiyor.

 

MICHELIN Alpin 5

Kış mevsiminde kuru, ıslak ve karlı yollarda maksimum tutunma sağlayan Alpin 5’te kullanılan teknolojiler, kaygan zeminde bile maksimum güvenlik sağlar. Yeni lastik sırt deseni ve bileşen yapısı ile farklı iki yeni teknolojinin ürünü olan Alpin 5, bu sayede sürücülere mükemmeli sunuyor.

Kaza Bilimi Kürsüsü ve Fransız Ulaşım, Gelişim ve Ağlar için Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (IFSTTAR) ile kurduğu işbirlikleriyle kaynağını gerçek hayattan alan MICHELIN Alpin 5, kış koşullarına sağladığı mükemmel uyumla rakiplerinden ayrılıyor.

 

Alpin 5’in tasarımında lastik üzerinde yerleştirilen binlerce kılcal kanal, “pençe” görevi görerek lastiğin çekiş gücünü artırıyor. Rakipleri ile karşılaştırıldığında yüzde 12 daha fazla desene ve yüzde 16 daha fazla kılcal kanala sahip olan Alpin 5, yüzde 17 daha fazla kavrama oranıyla da dikkat çekiyor.

 

Michelin’in lastik sırt deseni teknolojisi StabiliGrip ile geliştirilen “iz” etkisi, Alpin 5 için özel olarak tasarlandı. Daha geniş lastik izi sayesinde daha kuvvetli yol tutuşu sağlamaya odaklanan Michelin Alpin 5, eşsiz sırt deseni sayesinde kendi kendine bloklama özelliğine de sahip. Alpin 5’te ilk kez bir kış lastiğinin sırt desenine yerleştirilmiş “Elastromer” teknolojisi bulunmaktadır.

VOLKSWAGEN HABERLERİ