Haberler

Stellantis'in Çinli Ortağı Dongfeng Rusya'nın Çakma Citroen Üretmesine Yardım Ediyor

Rusya, Stellantis'in Kaluga fabrikasını devralmış görünüyor ve Çin'de elde edilen kitlerden Citroen C5 Aircross üretmeyi planlıyor

Diğer Batılı otomobil üreticileriyle birlikte Stellantis de 2022 yılında Rusya'ya araç ihracatını ve Rusya'da araç üretimini durdurdu. Bununla birlikte, şirketin Çinli ortağı Dongfeng'in yardımıyla oradaki tüketiciler hala bazı araçları yeni olarak satın alabiliyor.

Stellantis'in Rusya ile ticari yaptırımları deldiğine dair bir iddia yok. Bunun yerine, Ukrayna'yı işgalinin ardından kargaşa içine düşen otomotiv endüstrisini ayakta tutmak için "paralel ithalat" olarak adlandırdığı yöntemi kullanıyor gibi görünüyor. Başlangıçta ülkeye araç ihraç eden Çinli şirketler, şimdi Rusya'nın imalat sektörünü de destekliyor gibi görünüyor.

Aralık 2023'te Automotive Technologies adlı bir Rus şirketi Citroen C5 Aircross'u Kaluga'daki bir fabrikada monte etmek üzere 42 veya daha fazla kit ithal etti. Reuters'in isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bayilere dayandırdığı habere göre kitler, Stellantis ile ticari ortaklığı bulunan ve bu sayede Avrupa-Amerikan şirketinin araçlarını Çin'de satabilen Dongfeng'den geliyordu.

İlk parti kitlerin bir pilot projenin parçası olduğu ve Kaluga fabrikasının (teknik olarak hala Stellantis'in çoğunluk hissesine sahip olduğu, ancak artık onlar tarafından kontrol edilmediği) 2024 yılında seri üretime başlayacağı söylendi.

Bayiler kendilerine yakında Kaluga fabrikasında kitlerden monte edilen C5 Aircross'ları teslim almaya başlayacaklarının söylendiğini, ancak bunların Citroen olarak markalanmaya devam edip etmeyeceğinin belli olmadığını söyledi. 2022 yılında Rusya, Çin'den satın alınan kitler kullanılarak Moskova'da monte edilen yeniden markalanmış JAC Motors araçlarını satan Moskvich'i yeniden canlandırdı.

C5 Aircross üretiminin yeniden başlaması, Batılı şirketlerin Rusya'daki markaları ve mülkleri üzerinde yaşadıkları kontrol kaybını vurguluyor. Stellantis, ülkedeki diğer varlıkların yanı sıra Kaluga fabrikasının yüzde 70'ine (diğer yüzde 30'u Mitsubishi'ye ait) sahip olmasına rağmen, Aralık ayında buradaki "varlıklarının kontrolünü kaybettiği" sonucuna vardığını söyledi.

Otomobil üreticisi bunun sonucunda 144 milyon Avro (cari kurlarla 155 milyon ABD Doları) zarar ettiğini açıkladı. Batılı şirketler kontrolü kaybettikçe Çinli otomobil üreticileri devreye giriyor ve pazarın yüzde 56'sından fazlasını oluşturuyor. Yerli üretimin biraz toparlanmaya başlamasıyla birlikte bu oran düşüyor gibi görünüyor.

HABERLERİ