Uygun Fiyata Araç Sigortası Yaptırmanın Püf Noktaları
Trafik kazaları sonucunda ortaya çıkan büyük masraflar zorluk yaratabilir.Devlet tarafından zorunlu tutulan trafik sigortası, beklenmedik kazalarda karşı tarafta oluşan zararların karşılanmasını sağlayarak kişileri büyük bir yükten kurtarır. Bu sayede kazanın neden olacağı kayıpları en az seviyede tutmak ve tarafların haklarını koruyabilmek mümkün hâle gelir. Trafik sigortası, mağduriyet ihtimalinin önüne geçmek için alınan bir tedbir olarak da düşünülebilir.
Araba ya da olarak da bilinen trafik sigortasında poliçe her sene düzenli olarak yenilenir. Primler belirli faktörlere göre belirlenir. Diğer bir araç sigortası türü ise kaskodur. Kaskoda ise teminatlar seçilerek ya da kasko primlerini belirleyen faktörlere dikkat edilerek bütçeyi koruma fırsatı elde edilebilir.
Trafik Sigortası Primlere Hangi Faktörlere Göre Belirlenir?
Trafik sigortası primleri belirlenirken ilk olarak sigorta yapılacak araca bakılır. Aracın markası, modeli, yaşı ve özellikleri primin belirlenmesi konusunda önemlidir. Modeli düşük olan araçların donanımları yeterli olmayabileceği gibi eski araçlarda da tamir ihtiyacı çok olabilir. Yeni, yüksek donanımlı ve güvenlikli modeller sürücüleri daha iyi koruyacağından bu araçlara yapılan sigortanın prim tutarları da düşük olur.
Sigorta yapılacak aracın boyutu da primleri etkiler. Bunun nedeni herhangi bir kaza olduğu takdirde küçük araçların hasar alma ihtimalinin büyük araçlara göre daha yüksek olmasıdır. Aynı güvenlik önlemlerine sahip olan bir büyük ve bir küçük araç kıyaslandığı takdirde büyük aracın ödeyeceği prim tutarı daha düşüktür.
Primleri etkileyen diğer bir faktör de aracın kilometresidir. Araç ne kadar çok yol aldıysa, kilometresi o kadar fazladır ve dolayısıyla hasar alma ihtimali de o kadar yüksektir. Bu sebeple kilometresi yüksek olan araçların prim tutarı da yüksektir.
Sigorta şirketleri, hasar geçmişini de prim belirlemesi için inceler. İlk defa sigorta yaptıracak kişiler, hasarsızlık sistemine 4. basamaktan girer. Hasarsız geçirilen yıllar sonucunda basamak artar ve sürücü 7. basamağa kadar çıkılabilir. 7. basamak hasarsızlık indiriminin en yüksek olduğu basamak, 1. basamak ise primlerin en yüksek olduğu basamaktır.
Kişinin yaşadığı şehir de sigorta primleri üzerinde etkili bir faktördür. Eğer kaza oranı yüksek bir şehirde yaşıyorsanız primleriniz daha yüksek olabilir. Bununla birlikte sürücünün yaşı, cinsiyeti ve mesleğine de bakılır. Ehliyetini yeni alan biri deneyimsiz olacağından sigorta primi hesaplanırken riskli grupta değerlendirilir. Ancak yaşı ilerlemiş bir sürücünün refleksleri zayıflayacağından bu sürücüler de riskli grupta düşünülebilir. Ayrıca aracın sık kullanımını gerektiren bir mesleğe sahip kişilerin trafik sigortası primleri daha yüksek olabilir. teklifine ulaşmak için birkaç aşama gerektiğini unutmayın.
Trafik Sigortası Primleri Nasıl Düşürülebilir?
Kaskoda ek teminatları ihtiyaçlarınızı düşünerek seçebilir, bu sayede tasarruf sağlayabilirsiniz. Ek olarak hasarsızlık koruma teminatı ya da muafiyetli kasko ile primleri düşürme imkanına sahip olursunuz. , sürücüleri birçok masraftan koruyabilir. Ancak kişiler primleri öderken de rahat olmak için sigorta yaptırmadan önce ön araştırmalar yapmalıdır. Kasko yaptırmadan önce sigorta şirketlerinin sunduğu kasko tekliflerini fiyat ve içerik açısından değerlendirmeniz size büyük fayda sağlar.
Zorunlu trafik sigortasında kasko sigortasındaki gibi bazı teminatların çıkarılmasıyla prim düşürmek mümkün değildir. Ancak daha uygun fiyatlı primler ödemek istiyorsanız sigorta şirketleri arasında karşılaştırma yapmalı ve detaylı bilgi edinerek kararınızı vermelisiniz.
Sigorta şirketleri zaman zaman indirimler sunar. Bu indirimleri değerlendirerek daha uygun fiyata sigorta yaptırabilirsiniz. Bununla birlikte küçük hasarları sigorta şirketinden bağımsız olarak kendiniz öderseniz hasarsızlık indiriminizi koruyarak bir sonraki sene daha düşük primler ödeyebilirsiniz.