ABD'den Gelen Otomobillerin Satışı Durma Noktasında

ABD ile Türkiye arasında yaşanan kriz, otomotiv sektörünü de vurdu.
17-08-2018 09:07 - 17557 Okundu

ABD ile Türkiye arasındaki krizin etkileri ortaya çıkmaya başladı. Türkiye'nin  koyduğu ek vergiler ile otomotiv sektöründe de satışlar durma noktasına geldi.Ek vergilerden en çok etkilenen markalar i BMW ve Tesla oldu. BMW' nin Amerika'da ürettiği X Serisinden bazı modellerin fiyatları ek vergilerden dolayı 2.5 milyon TL' yi aşıyor.Elektrikli araçları ile gündemde olan Tesla da Türkiye'de ilk showroomunu açmaya hazırlanıyordu.Hatta bazı siparişleri bile almış olan Tesla, şuan için siparişleri durdurdu ve verilmiş siparişleri de geri yolladı.

Haziran ayında %60 olan ek vergi, birkaç gün önce %120' ye çıkarıldı. Bu vergi artışından en çok etkilenen markalar ise BMW, Mercedes, Ford ve Jeep oldu.Saydığımız markalardan en çok BMW' yi etkileyen vergi artışı, diğer markaları ise çok fazla etkilemedi. Şuan için stoktan satış yaptığını açıklayan BMW Genel Müdürü Uğur Sakarya, 3-4 ay idare edecek stokları olduğunu da belirtti.Stoklar bittiğinde ise Amerika'daki fabrikalar yerine başka ülkelerdeki fabrikalardan alım yapmayı düşünüyoruz, dedi.

En Büyük Korku ABD' nin Ek Vergi Koyması

Toyota, Ford ve Fiat markalarının Türkiye'deki fabrikalarından ABD'ye azımsanmayacak derecede ihracatı bulunuyor.Sadece 2017 yılında ABD' ye 1.4 milyar dolarlık otomotiv ihracatı gerçekleştirildi.Ancak ABD' nin Türkiye' den gelen ürünlere ek vergi koyması durumunda, otomotivdeki kriz daha da büyüyebilir.