Busiad Vizyon Söyleşileri

Kemal Yamankaradeniz,Vizyon Söyleşileri etkinliğinde “Marka ve Patentte Global Vizyon” başlıklı bir konuşma yaptı.
02-02-2015 14:00 - 20289 Okundu

Türkiye’nin lider marka ve patent danışmanlığı şirketi Destek Patent’in Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, BUSİAD tarafından düzenlenen Vizyon Söyleşileri etkinliğinde “Marka ve Patentte Global Vizyon” başlıklı bir konuşma yaptı.

Kemal Yamankaradeniz, dünya markası olmak için teknoloji üretmek gerektiğine dikkat çekerek “Teknoloji üretmek kültür meselesidir. Teknoloji için, marka olmak için, teknoloji üretmek, farklı bakış açısı, araştırma ve eğitim şart” dedi.

BUSİAD tarafından düzenlenen “Vizyon Söyleşileri” Ocak ayında konuk olarak Türkiye’nin lider marka ve patent danışmanlığı şirketi Destek Patent’in Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz’i ağırladı. “Marka ve Patentte Global Vizyon” üzerine konuşma yapan Kemal Yamankaradeniz, Türkiye’de ve dünyada marka patent uygulamalarında gelinen nokta ile Türk sanayicisinin hedeflerine ulaşması için yapması gerekenler hakkında Bursalı işadamlarını bilgilendirdi.

BUSİAD Evi Kültürpark’ta düzenlenen etkinliğin moderatörlüğünü Bursa Halkla İlişkiler Derneği Başkanı Serdar Ömeroğulları yaptı. Ömeroğulları, “Bursa gelişmekte olan bir şehir, fakat iş dünyası markalaşma konusunda sorunlar yaşıyor. İş adamların vizyonlarının geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlediğimiz bu toplantılar artarak devam edecek” dedi.                                                            

Teknoloji üretmek şart

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Türkiye ve dünyada marka patent uygulamalarında gelinen durumu değerlendirerek, Türk firmalarının marka tespitinde eksiklikleri olduğunu, iyi bir marka için çok detaylı araştırma yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Yamankaradeniz, “Bir marka oluştururken onun farklı dillerdeki anlamını da bakmak lazım. Dünya pazarlarında satılacak ürünün nasıl satılması gerektiğini iyi düşünmek gerek. Markalaşmak için teknolojinin de üretilmesi gerekiyor” dedi ve şöyle devam etti.     

Teknoloji üretmek kültür meselesidir. Teknoloji için, marka olmak için, teknoloji üretmek, farklı bakış açısı, araştırma ve eğitim şart. Türk firmaları dünyadaki gibi “acımasız rekabet” ortamında değiller. 30 sene önce Türkiye'de patent sayısı bin adetti. Bugün ise bu rakam 15 bine çıktı. Ancak bu rakamlar hala yetersiz. Japonya'da bu rakam 400 bin seviyesinde. Türkiye'de yenilik yapmaya, inovasyon yapmaya, yeni icatlar çıkarmaya ve bu ürünlerin dünya pazarında yer bulmasına ihtiyacımız var.”